Jdi na obsah Jdi na menu

       

 

          Všechny výzkumy, jež byly v nedávné době prováděny, dokazují, že česnek je přírodní antibiotikum bez vedlejších účinků. Ničí škodlivé bakterie, ale respektuje přirozené symbiotické bakterie a střevní mikroflóru. Jeho další výhodou je, že si na rozdíl od tradičních léků požadované účinky uchovává, neboť proti němu tělo nezačne tvořit protilátky.

      Pokud se podíváme na složení obsáhleji, najdeme spoustu minerálních látek a vitaminů.

 

Draslík a sodík

Oba prvky rozhodují v těle o správném hospodaření s kyselými a zásaditými látkami a podílí se na fungování buněk. Draslík se mimo jiné podstatně účastní na odstraňování jedovatých látek z organismu. Zlepšuje okysličování mozku, udržuje v dobrém stavu nervový systém a srdce, spolu se sodíkem reguluje krevní tlak. Nedostatek draslíku se projevuje svalovou slabostí, potuchami srdeční činnosti, oslabování cév, nervovou slabostí a celkovou únavou. Sodík zabraňuje přehřátí a je nutný pro správnou funkci svalů a nervů.

 

Vápník

Je to nejhojněji zastoupený minerál v našem těle. V krvi a svalech je ho pouhé 1% celkového množství, všechen ostatní máme v kostech a zubech. Vápník je nezbytný pro činnost srdce, brání poruchám látkové výměny, reguluje vylučování hormonů. Při jeho nedostatku, např. v těhotenství při nedostačující výživě, si ho dítě z těla matky doslova bere, čehož bývají důsledkem kazy v zubech rodiček. Horším důsledkem než zaplombované zuby je při trvalém nedostatku vápníku měknutí a úbytek kostní tkáně, poruchy látkové výměny a srdeční a kožní onemocnění.

 

Hořčík

Je to ten prvek, jehož nedostatek má na svědomí svalové křeče v nohou, zejména v noci a hlavně v lýtkách. Jeho nízká hladina se ale projevuje i poruchami spánku a depresemi. Hořčík je nutný pro správné fungování svalů a nervů a reguluje jejich dráždivost, posiluje obranyschopnost těla, upravuje hladinu cholesterolu. Dobrý vliv má na zuby, zejména na stav zubní skloviny. Hořčík působí především ve spojení s vápníkem a s fosforem.

 

Fosfor

Je součástí každé buňky. Účastní se prakticky veškeré látkové výměny a posílí se na tvorbě pevných kostí, zubů a svalů. Bez něj by se potrava neproměňovala v energii, což neznamená, že bychom snad bez fosforu  hubli, ale spíš bychom zdravotně chátrali. Nutný je i pro tvorbu krve a má také vliv na její srážlivost.

 

Síra

Je nepostradatelná pro obranyschopnost organismu včetně odstraňování toxických  látek z jater. Některé sloučeniny síry obsažené v česneku podněcují vznik enzymů, které chrání tělo před rakovinou.

 

Železo

Je základním prvkem krevního hemoglobinu, který má v těle na starosti přepravu kyslíku z plic do buněk celého těla a vlastní přijímání kyslíku buňkami. Zásadní vliv má železo na činnost srdce a fyzickou a psychickou kondici. Málo známým varovným signálem nedostatku železa je lámavost nehtů a celková únava.

 

Měď

V našem těle se jako stopově obsažený prvek účastní na tvorbě kostí a správného srážení krve. Důležitá je pro imunitní systém a mineralizaci kostí i pro krásnou pleť, které podporuje její pružnost.

 

Selen

Tento stopový prvek patří k antioxidantům, protože podporuje aktivitu enzymu neutralizujícího nebezpečné volné radikály. V praxi to znamená, že spolu s vitaminem E brání jejich škodlivým účinkům, konkrétně se podílí na obraně proti onemocněním jako je rakovina, nemoci srdce a cév (pomáhá udržovat elasticitu cév, zabraňuje jejich sklerotizaci, ukládání cholesterolu a vysokého tlaku) a některé oční choroby. U mužů má hladina selenu vliv na potenci, u žen na problémy v přechodu. Selen podporuje imunitu a funkci štítné žlázy.

 

 

 

         Kromě minerálních látek a stopových prvků obsahuje česnek i velmi důležité vitaminy, nepostradatelné pro fungování našeho organismu. Všechny vitaminy působí v celém komplexu, a pokud jeden chybí, snižuje se možnost vstřebávání zbylých.

 

Vitamin A

Je nutný pro fungování pokožky a sliznice, chrání před infekcemi, reguluje látkovou výměnu (játra, štítná žláza), podporuje adaptaci zraku na světelné rozdíly a ostrost vidění. Vitamin A není rozpustný ve vodě, ale v tucích. Nedostatkem vitaminu A mohou vznikat nejen poruchy vidění a šeroslepost, vysychání sliznic, vředy, ale i poruchy růstu.

 

Vitamin B

Z řady vitaminů B je v česneku obsažen především vitamin B1. Ten má blahodárný vliv na nervový systém a stav mysli, ale také na činnost srdce a svalstva. Nedostatek vede k žaludečním a střevním poruchám, k nechutenství, bolestem hlavy a depresím.

Vitamin B2 podporuje růst, je důležitý pro pěknou pleť a nehty. Napomáhá tvorbě červených krvinek a ničí zdraví škodlivé volné radikály. Podporuje látkovou výměnu a je velmi důležitý při odbourávání tuků. Jeho spotřeba se zvyšuje při stresových situacích. Jeho nedostatek se může projevit únavou, záněty na kůži, poruchami zraku a růstu.

 

Vitamin C

Všeobecně známý je účinek vitaminu C na zvyšování odolnosti organismu proti infekcím a celkovou regeneraci organismu. Napomáhá léčení nádorových chorob, zejména rakoviny plic, krku, slinivky a žaludku. Posiluje produkci bílých krvinek, které ničí buňky nádorové. Posiluje tvorbu krve i kostní tkáně. Pomáhá při alergiích, astmatu, anémii, bronchitidě, šedém zákalu, chronickém únavovém syndromu, oparu, chřipce, nachlazení, cukrovce, ekzému, onemocnění srdce, hemoroidech, neplodnosti, vysokému krevnímu tlaku, impotenci, artróze, osteoporóze a revmatismu. Tělo si ho neumí vyrobit, ani uchovávat do zásoby.

 

Vitamin E

Lidově se mu také říká „elixír mládí“. Organismu dodává energii a doslova elán do života. Mnohostranně působí na správné zužitkování vody, tuků a uhlohydrátů, působí antioxidačně, pomáhá obnovovat buňky a chrání jejich stěny. Podporuje prokrvování a zlepšuje stav pokožky. Pomáhá proti bronchitidě, rakovině, šedému zákalu, ekzému, oslabení imunity, impotenci a neplodností, artróze, revmatoidní artritidě, problémech s prostatou a zlepšuje paměť. Nedostatek vitaminu E způsobuje poruchy zraku, ochablost kůže, únavu, pokles výkonnosti, záněty zažívacího traktu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jako zdroj informací byly použity knihy Síla česneku (autorka Anna Šafránková) a Česnek (z překladu Nakladatelství Sun).